vrijdag 5 april 2019

President van EOB vindt verwijzing naar Grote Kamer van Beroep over plant-octrooien gerechtvaardigd en noodzakelijk


In de laatste bijeenkomst van de Administraive Council van het EOB heeft de President van het EOB zijn mening geuit dat verwijzing naar Grote Kamer van Beroep over plant-octrooien gerechtvaardigd en noodzakelijk is in het licht van de rechtsonzekerheid die is ontstaan door beslissing T 1063/18 (zie ook hierhier en hier.). 

Het EOB heeft hierover op vrijdag 29 april 2019 een nieuwsbericht op de EOB website geplaatst.
Volgens het persbericht is het doel van de verwijzing is om een opinie te krijgen van de Grote Kamer van Beroep van het EOB over de octrooieerbaarheid van 'plants or animals exclusively obtained by means of an essentially biological process' (planten of dieren exclusief verkregen door middel van een essentieel biologisch process), waarbij de recente ontwikkelingen in het rechtsgebied worden meegewogen (interpretaties en uitspraken van de Europese Commissie, de EU Council, Europees parlement en EOB's Administrative Council over de interpretatie van het Europees Octrooiverdrag en de EU Biotech Richtlijn, welke -volgens het nieuwsbericht- alle concluderen dat deze gevallen niet octrooieerbaar zouden moeten zijn).

Het voorstel van de President kreeg volgens het nieuwsbericht brede en overweldigende steun van bijna alle lidstaten van het Europees Octrooiverdrag. President António Campinos kondigde aan dat het EOB snel over zal gaan tot het indienen van de verwijzing. Het EOB streeft naar een volledig en snel herstel van de rechtszekerheid in het belang van de gebruikers van het Europees octrooisysteem en het algemene publiek.

Update 7 april: het EOB heeft in een nieuwsbericht meegedeeld dat de President op vrijdag 5 april sw vragen heeft gesteld aan de Grote Kamer van Beroep - zie hier.

Zie verder  Artikel 53(b) EOVRule 28(2) EOV, G 2/12 en G 2/13 T 1063/18 

Foto"Peppers" (paprikas) door Melvin "Buddy" Baker van Flickr onder CC BY 2.0 licentie (ongewijzigd).

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Statcounter